Company Logo

Ανθρωπιστική Βοήθεια

Εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν: Μπαραμπούτη Μ., Μωυσή Τ., Μπελεγρίνου Μ., Κόκκορης Εμμ.

Διάρκεια: 15 διδακτικές ώρες

Περιγραφή Δραστηριότητας:

ΒΗΜΑ 1: Οι δασκάλες των τάξεων ευαισθητοποιούν τα παιδιά σε θέματα αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, εθελοντισμού και προσφοράς με χρήση καταιγισμού ιδεών και εργασίας σε ομάδες.

ΒΗΜΑ 2: Ο καθηγητής της πληροφορικής στο εργαστήριο δίνει τις παρακάτω ιστοσελίδες στα παιδιά: www.mazigiatopaidi.gr, www.hamogelo.gr.

Τα παιδιά ερευνούν τα παρακάτω:

  • Στόχοι- Σκοποί του κάθε ιδρύματος- οργανισμού
  • Τι χρειάζονται;
  • Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Κρατούν σημειώσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσουν για να συντάξουν ένα κείμενο το οποίο θα μοιραστεί στις τάξεις.

BHMA 3: Οι ομάδες της ΣΤ τάξης (10 ομάδες) αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τις τάξεις του σχολείου για τη δράση τους. Η Στ1 αναλαμβάνει Α1, Α2, Ε1, Ε2, Δ3 και τη ΣΤ1. Η Στ2 αναλαμβάνει Β1, Β2, Γ1, Γ2, Δ1, Δ2 και τη ΣΤ2.

Πώς θα γίνει η ενημέρωση: Με τη βοήθεια των δασκάλων της τάξης τους συντάσσουν κείμενο που θα περιέχει τις πληροφορίες που συνέλεξαν από την έρευνά τους στο μάθημα Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών. Αναγράφουν συγκεκριμένα εκτός από τους σκοπούς των ιδρυμάτων τι ακριβώς αποφάσισαν να μαζέψουν. Αυτά τα είδη μπορούν να ποικίλλουν και να διαφέρουν από τάξη σε τάξη.

Το σύνθημα θα είναι όχι πολλά είδη αλλά όλοι από ένα είδος και μάλιστα σε συγκεκριμένη ημερομηνία το κάθε τμήμα. Δηλαδή ο στόχος μας είναι όλοι να ευαισθητοποιηθούν.

«Όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά»

Το κείμενο το γράφουν σε επεξεργαστή κειμένου στο μάθημα Πληροφορικής-Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

Βήμα 4: Οι υπεύθυνοι της κάθε ομάδας φέρνουν τα χαρτόκουτα μέσα στα οποία θα συλλέξουν τα είδη. Στα κιβώτια αναγράφεται το περιεχόμενο και ο προορισμός με καθαρά ευανάγνωστα γράμματα.

Βήμα 5: Επικοινωνούμε με το σύλλογο γονέων για να μεταφέρουμε τα κιβώτια στους συλλόγους.


Φιλαναγνωσία ? Μαραθώνιος Ανάγνωσης

Οι μαθητές των Δ, Ε και ΣΤ τάξεων του σχολείου συμμετέχουν στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ (Νοέμβριος 2011-Μάιος 2012). Η Άλκη Ζέη είναι μια από τις σπουδαιότερες εν ζωή συγγραφείς παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας. Ο Μαραθώνιος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης και την καλλιέργεια της αγάπης των μαθητών για το καλό βιβλίο.

Τα παιδιά που συμμετέχουν μπορούν να ξεκινήσουν να διαβάζουν τα αντίστοιχα βιβλία της τάξης τους. Η Δ΄ Δημοτικού  θα διαβάσει δύο βιβλία ?Το καπλάνι της βιτρίνας? και ?Ο θείος Πλάτων. Η Ε΄ Δημοτικού θα διαβάσει τρία βιβλία ?Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου?, ?Η μωβ Ομπρέλα? και ?Κοντά στις ράγες?. Η ΣΤ΄ Δημοτικού θα διαβάσει τέσσερα βιβλία ?Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου?, ?Η μωβ ομπρέλα?, ?Κοντά στις ράγες? και ?Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της?.

Περίπου 35.000 μαθητές και μαθήτριες θα «τρέξουν» στον Μαραθώνιο. Συμμετέχουν 758 σχολεία από όλη την Ελλάδα (πάνω από 600 τμήματα από κάθε τάξη), από την Κομοτηνή και την Ξάνθη μέχρι την Κάλυμνο και από τη Νάξο μέχρι την Κεφαλονιά και την Κέρκυρα. Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε όλα τα σχολεία που συμμετέχουν.

Μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα αποσταλούν στο σχολείο μας τα ερωτηματολόγια για να μοιραστούν στους μαθητές. Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα συγκεντρωθούν από τον εκπαιδευτικό του κάθε τμήματος και θα πρέπει να σταλούν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ έως τις 31 Μαρτίου 2012.
Επιπλέον, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ Δημοτικού θα γράψουν ομαδικά μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας τους τίτλους των βιβλίων της Άλκης Ζέη και δικές τους λέξεις (περισσότερες οδηγίες για τις προδιαγραφές της ιστορίας θα βρείτε στα έντυπα με τις ερωτήσεις που θα σταλούν τον Ιανουάριο). Οι ομαδικές ιστορίες που πρέπει να αποσταλούν έως τις 31 Μαρτίου 2012 θα αξιολογηθούν από ειδική επιτροπή την οποία απαρτίζουν η Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, ο Μιχάλης Αργυρίδης, εκπαιδευτικός-μελετητής της σύγχρονης παιδικής λογοτεχνίας, και η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός παιδικού βιβλίου.

BLOG ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Με αφορμή τον Μαραθώνιο έχει δημιουργηθεί ένα blog για την Άλκη Ζέη, όπου μπορείτε να στέλνετε τα σχόλια και τα μηνύματά σας για τη συγγραφέα και το έργο της. Βασικός στόχος του blog είναι να αποτελέσει σημείο διαλόγου για την καλύτερη επεξεργασία του Μαραθωνίου, αλλά και να δώσει την ευκαιρία για γνωριμία με την αγαπημένη συγγραφέα του αναγνωστικού κοινού.
Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν τις προτάσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις και σκέψεις, ώστε να αποτελέσει ο Μαραθώνιος ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Για την καλύτερη αξιοποίηση των βιβλίων της Άλκης Ζέη στην τάξη μπορείτε να ανατρέξετε στο εκπαιδευτικό υλικό που επιμελήθηκε η συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο με στόχο την ενεργητική συμμετοχή όλων ?μαθητών και εκπαιδευτικών-, ώστε να εμβαθύνουν στο περιεχόμενο του βιβλίου και να απολαύσουν την ανάγνωσή του.
Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου : Ένα βιβλίο για τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, της κατοχής, της πείνας, του φόβου, αλλά και της αγάπης για τη ζωή, την ελευθερία και τη φιλία.
Εκπαιδευτικό υλικό για το βιβλίο Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της : Ένα βιβλίο για το δύσκολο θέμα των ναρκωτικών, αλλά και για το διαζύγιο, τη μετανάστευση, το χάσμα γενεών, τα κρίσιμα χρόνια της εφηβείας.

ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Πατήστε στα παρακάτω links για να δείτε την Άλκη Ζέη να μιλάει για το έργο της.


? Ο θαυμαστός κόσμος της Αλκης Ζέη

? Ο θαυμαστός κόσμος της Αλκης Ζέη

 

Καλή ανάγνωση και καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές




Copyright © 2011-2012 8ο Δ. Σ. Αγίας Παρασκευής Σχεδιασμός, Ανάπτυξη, Συντήρηση Ιστοσελίδας