8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Οι μεγάλοι του Ε1

Σπυρούδη

 

Την Τρίτη 7 Οκτωβρίου πήγαμε στο γήπεδο Σπυρούδη για την ημέρα ρατσισμού και αθλητισμού. Κάναμε αθλήματα όπως ποδόσφαιρο και σκυταλοδρομίες.

    

       Η έκτη τάξη είχε πάει πριν από μια μέρα στο Σπυρούδη και είχαν φτιάξει ένα πανό για τον ρατσισμό. Τα κορίτσια παίξαμε σκυταλοδρομίες. Πρώτα κάναμε κάτι παιχνίδια δοκιμαστικά και μετά παίξαμε κανονική σκυταλοδρομία γύρω από όλο το γήπεδο. Τα αγόρια είχαν πάρει το γήπεδο ποδόσφαιρου για να παίξουν ποδόσφαιρο. Μετά μας άφησαν οι δάσκαλοι να ξεκουραστούμε και να παίξουμε ελεύθεροι στην ράμπα και τα δυο τμήματα .

       Μας άρεσε παρά πολύ σε όλους κυρίως επειδή δεθήκαμε πιο πολύ ο ένας με τον άλλον ! ! !

                                                                                   

ΤΕΛΟΣ

Ζαχαρούλα Λιολίτσα

Κατερίνα   Γραβάνη

Εκδρομή στην Πάρνηθα

Τη 17η Οκτωβρίου του 2014 εμείς, η Πέμπτη τάξη το 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, πήγαμε με το πούλμαν στην Πάρνηθα. Πήγαμε για να γνωρίσουμε το οικοσύστημα της.

Ήμασταν στα 1470 μέτρα υψόμετρο. Στην αρχή είδαμε τα καμμένα δέντρα από τη φωτιά που είχε γίνει το 2007. Μία εξευρενήτρια, υπάλληλος του καταφυγίου, μας είπε ότι τα ξύλα μετά που έχουν σαπίσει γίνονται οργανική ύλη, δηλαδή χώμα. Επίσης μας είπε ότι αν ένα κουκουνάρι πάρει φωτιά τότε γίνεται σαν βόμβα και πεταγόνται οι σπόροι του κι έτσι φυτρώνουν άλλα πεύκα. Ακόμα μας είπε ότι η ηλικία των ελάτων μετριέται με τους κύκλους που έχουν στο κορμό τους ή αν είναι πολύ μικρά τότε μετριούνται με τους κόμπους στα κλαδιά. Επιπλέον, είδαμε αγριοτριανταφυλλιές που τα μπουμπούκια τους χρησιμεύουν για τσάι που έχει πολλές βιταμίνες. Όταν φτάσαμε στην άλλη πλευρά του δάσους, που δεν έχει καεί, είδαμε πολλά έλατα, μανιτάρια και λουλούδια. Πήραμε κουκουνάρια και κάποια ξύλα για να θυμόμαστε την εκδρομή. Οι μυρωδιές ήταν πολύ ωραίες και μέχρι να φτάσουμε στο καταφύγιο κάναμε δύο ώρες περπάτημα.

Η εκδρομή ήταν πολύ ωραία και αυτό με κάνει να χαίρομαι. Μακάρι να είναι έτσι και οι επόμενες εκδρομές!

 

Μαθητής Ε΄1 Τάξης

 

                                                                                                                                                     Πέτρος Δεληγιάννης

 

 

 

A day for sports and against Discrimination E1

   On Tuesday 7th October our school celebrated a day dedicated to sports, racism, discrimination and bullying. We students went to Spyroudi stadium and participated in a football match and relay races. Our aim is to show that we are all different but at the same time united as one team!

We had a great time and we enjoyed ourselves! I hope we will do the same next year!!!

                                                                                                                                                                                                              

SPYR4Alexandra Ratsika

 

Iakovina Patouxea

 

Anna Verikiou

 

Theo Garifallos

 

 

 

 

 

 

 

 

Επίσκεψη στο εργαστήριο του μουσείου Γουλανδρή για μικρούς υδροεξερευνητές!!!

MOY3

 

Την Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014 πήγαμε στο εργαστήριο του μουσείου Γουλανδρή.

Το θέμα ήταν η ?Υδροβιολογία?.

Μάθαμε τις ονομασίες των κοχυλιών, για τα Πoσειδώνεια λιβάδια από φύκια, πώς μερικά κοχύλια ρίχνουν δηλητήριο και τρώνε τ' άλλα ψάρια. Μιλήσαμε για τα διάφορα φάρμακα που φτιάχνουμε από οργανισμούς του νερού και για το πώς εξαφανίζονται τα ψάρια και καταστρέφεται η τροφική αλυσίδα. Είδαμε δίθυρα, μύδια και πολλά είδη κοχυλιών. Τα μικρότερα κοχύλια όπως τα σφαιρικά και τα στριφογυριστά τα είδαμε στο στερεοσκόπιο.

           Ήταν μια πολυ ενδιαφέρουσα εμπειρία.

MOY1

Πέτρος Δεληγιάννης

Μαρία-Στέλλα Κονιστή

Αλεξάνδρα Πρέζα

 

 

 

 

 

Μουσείο Γουλανδρή

 

ΤετάρτηMOY2 8/10/14 η Ε1 τάξη πήγε στο μουσείο Γουλανδρή που βρίσκεται στην Κηφισιά. Εκεί γίναμε εξερευνητές και μελετήσαμε το οικοσύστημα της θάλασσας. Μάθαμε για τον υδροβιότοπο, τα κοχύλια με τα ονόματά τους, τα φυτά και τα ψάρια του βυθού.

 

            

                 Έλενα Κωσταρέλου

ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ

SPYR1

 

Στις 7/10/2014 η Πέμπτη τάξη του σχολείου μας πήγε στο γήπεδο Σπυρούδη για να πάρει μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες με θέμα τη συνεργασία των μαθητών μεταξύ τους.

Φτάσαμε εκεί γύρω στις 9 π.μ και αποφασίσαμε τα αγόρια να παίξουνε ποδόσφαιρο και τα κορίτσια να τρέξουν σκυταλοδρομίες. Στην αρχή χωριστήκαμε σε δύο ομάδες την μπλε και την κόκκινη. Το σκορ ξεκίνησε με γκολ υπέρ της μπλε ομάδας. Ο αγώνας συνεχίστηκε με πολλές καλές φάσεις , από τις οποίες το σκορ κατέληξε να γίνει 5-2 υπέρ της κόκκινης ομάδας. Όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη του αγώνα , όλοι ήμασταν κουρασμένοι αλλά μαζί και ευχαριστημένοι από το ωραίο παιχνίδι .Και τα κορίτσια όμως ευχαριστηθήκαν το δικό τους παιχνίδι: έπαιξαν σκυταλοδρομία αναπαριστώντας το ρωμαϊκό ταχυδρομείο!!!! Στόχος μας ήταν να μην τσακωθούμε και να παίξουμε αγαπημένοι. Τα είχαμε καταφέρει και νιώθαμε υπέροχα.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία και θα ήταν ευχάριστο για εμάς τους μαθητές να το επαναλαμβάνουμε περίπου μια φορά τον μήνα. 

 

SPYR2

Χρήστος Αποστόλου

Γιώργος Δήμος

    Γιάννης Ξυλωμένος

Περιβάλλον

Οι μαθητές του Ε1 με την καθηγήτριά τους Παπαδημητρίου Μαρία παρουσιάζουν τις εργασίες τους πάνω στην ανακύκλωση, με αφορμή το Unit 5 του βιβλίου των Αγγλικών. We hope you enjoy them!

Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο

Στο μάθημα της Ιστορίας ασχοληθήκαμε με την εκπαίδευση στα χρόνια του Βυζαντίου. Όλοι μας συνεργαστήκαμε, επεξεργαστήκαμε πληροφορίες, απαντήσαμε σε ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Έτσι μάθαμε για:

- το είδος των σχολείων εκείνης της εποχής

- τον τρόπο λειτουργίας τους

- τους δασκάλους που δίδασκαν σ'αυτά τα σχολεία

- τα μαθήματα που διδάσκονταν οι μαθητές

- ποια παιδιά είχαν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στο σχολείο

- τι έκαναν τα κορίτσια

- τις τιμωρίες

- τα παιχνίδια των παιδιών

Ακόμα συζητήσαμε τις ομοιότητες και διαφορές με το σημερινό σχολείο.

Διαπιστώσαμε ότι το σχολείο παρακολουθούσαν τα παιδιά των εύπορων οικογενειών ενώ τα παιδιά των φτωχών οικογενειών αναγκάζονταν να δουλεύουν.

Στα πλαίσια της διαθεματικότητας και με αφορμή μια εργασία στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής ασχοληθήκαμε με το πρόβλημα της παιδικής εργασίας στις μέρες μας.

Βρήκαμε τις αιτίες που δημιουργούν αυτό το πρόβλημα, τις συνέπειες και προτείναμε λύσεις. Όλα αυτά τα απεικονίσαμε στις ρίζες, στον κορμό και στα φύλλα ενός δέντρου.

 

Οι μαθητές της Ε1 τάξης

Προς τιμή ενός μεγάλου δημιουργού

 

Οι μαθητές της Ε1 τάξης του σχολείου μας, με αφορμή το θάνατο του διεθνούς φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Θεόδωρου Αγγελόπουλου ασχοληθήκαμε με τη ζωή, την προσωπικότητα, τα ενδιαφέροντα καθώς και το έργο του.

Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος ήταν εκπρόσωπος του μοντερνισμού στον κινηματογράφο. Στα έργα του πραγματεύεται πολλά σημαντικά γεγονότα της Ιστορίας της Ελλάδας, όπως τον πόλεμο του '40, την είσοδο του γερμανικού στρατού κατοχής στην Αθήνα, την Απελευθέρωση, τον Εμφύλιο.

Οι ταινίες του προβάλλονται παντού, προκαλούν την παγκόσμια προσοχή και έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία.

Ακόμα είδαμε αποσπάσματα από αντιπροσωπευτικά έργα του και απολαύσαμε τη μουσική της Καραΐνδρου στο «Μελισσοκόμο» και στο «Ταξίδι στα Κύθηρα».