8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Ανθρώπινα Δικαιώματα (βιωματική προσέγγιση)

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ήρθαν στο σχολείο μας τρεις εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έκαναν το πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε.

Το πρόγραμμα, που παρακολουθήσαμε, είχε θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόλις άρχισε το πρόγραμμα, παίξαμε παιχνίδια προθέρμανσης, όπως αν είχε κάποιος σκυλί, έπρεπε να αλλάξει θέση. Μετά μας χώρισαν σε ομάδες και μας έδωσαν ονόματα, η μπλε ομάδα λεγόταν «έχω δικαίωμα στη ζωή», η γκρι «έχω δικαίωμα στην προστασία», η κόκκινη «έχω δικαίωμα στην ανάπτυξη» και η πράσινη «έχω δικαίωμα στην εκπαίδευση». Στην συνέχεια σήκωναν την κάθε ομάδα και την έβαζαν να κάνει μια ξεχωριστή δραστηριότητα.

Στο τέλος μας εξήγησαν, ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαιώματα, αλλά δυστυχώς δεν τα έχουν όλοι, όπως τα παιδιά σε χώρες με πόλεμο ή πείνα ή έλλειψη βασικών αναγκών.

  • Εμένα μου άρεσε πολύ αυτό το πρόγραμμα, γιατί έμαθα καινούργια πράγματα και να σέβομαι περισσότερο τους άλλους.

         Νίκος Τασόπουλος ΣΤ΄1.

  • Μου άρεσε πολύ το συγκεκριμένο 'μάθημα' που λάβαμε γιατί απο εδώ και πέρα θα ξέρουμε τι πρέπει να διεκδικούμε για εμάς και τους γύρω μας.

         Ευδοξία Πρέζα ΣΤ΄1.

Φέτος ήμασταν πολύ τυχεροί που παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στο πρόγραμμα μιλήσαμε για τα βασικά δικαιώματα που έχουμε μεγάλοι και μικροί . Όπως το δικαίωμα της μόρφωσης, της τροφής, της οικογένειας και της φροντίδας.

Επίσης μάθαμε για τα παιδιά που αδικούνται και δεν τα έχουν όλα όπως πρέπει. Δηλαδή για τα παιδιά που στερούνται τα βασικά στην ζωή τους.

Τέλος πιστεύω πως το πιο σημαντικό πράγμα που ακούσαμε ήταν ο τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά. Για να τα βοηθήσουμε πρέπει πρώτα να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε την υπογραφή μας.

Μαρία Αλευροπούλου, ΣΤ΄1.