8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Ημέρα ποίησης κατά του ρατσισμού

 

Ημέρα ποίησης και κατά του ρατσισμού Δευτέρα 21/3/2016

 

 

O ρατσισμός στις μέρες μας είναι πολύ συχνό φαινόμενο στον κόσμο και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Υπάρχουν πολλά είδη ρατσισμού όπως: ο ωμός, ο κοινωνικός, ο φυλετικός και ο οικονομικός τον οποίο και ζούμε καθημερινά.

 

 

Αν είσαι αλλοδαπός και πηγαίνεις να νοικιάσεις ένα σπίτι ο διαχειριστής μπορεί να σε εκμεταλλευτεί οικονομικά. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι βλέπουν στο δρόμο νέναν άσπρο να χτυπάει έναν μαύρο και δεν το καταγγείλουν στην αστυνομία. Ενώ αν ένας μαύρος χτυπήσει έναν άσπρο τότε όλοι θα πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Αυτο είναι σημάδι ρατσισμού. Επίσης, ένας αλλοδαπός μπορεί να δουλεύει για 12 ώρες την ημέρα και να πληρώνεται με 20ευρώ. Αντίθετα ένας λευκός μπορεί να δουλεύει λιγότερες ώρες την ημέρα και να παίρνει περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι οικονομική εκμετάλλευση. Τέλος, πολλοί άνθρωποι όταν βλέπουν έναν έγχρωμο στο δρόμο πανικοβάλλονται, πιστεύοντας πως θα τους κλέψει. Ο πραγματικός όμως κλέφτης μπορεί να είναι ένας λευκός, ο οποίος παρηστάνει τον καλό άνθρωπο.

 

 

Πιστεύω πως οι ρατσιστές αν ήταν στη θέση των ανθρώπων που δέχονται ρατσισμό, θα ένιωθαν πολύ άσχημα και δε θα τους άρεσε αυτό. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να σκεφτούμε ότι: πίνουμε το ίδιο νερό, ερωτευόμαστε, έχουμε τον ίδιο ουρανό, την ίφια θάλασσα και τον ίδιο ήλιο. Άρα δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, αφού όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες και μοιραζόμαστε τον ίδιο πλανητη. Τελικά, το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε πως όλοι είμαστε ίδιοι αλλά και διαφορετικοί.

 

 

Δημήτρης Ράτσικας, ΣΤ1