8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Εκδρομή στον Υμηττό

 

Εκδρομή στον Υμηττό

Την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, η τάξη μας πήγε εκδρομή στον Υμηττό. Επιλέξαμε να γνωρίσουμε ένα όμορφο μέρος του, το αισθητικό δάσος Καισαριανής, όπου βρίσκεται και το  ιστορικό βυζαντινό μοναστήρι. Σκοπός της εκδρομής ήταν να γνωρίσουμε τους κατοίκους αυτού του δάσους, δηλαδή τα ζώα και τα φυτά του Υμηττού. 

Μας υποδέχτηκαν οι εκπαιδεύτριες της Φιλοδασικής Εταιρείας σ?  ένα όμορφα διαμορφωμένο χώρο. Χωριστήκαμε σε ομάδες και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε το βουνό από ένα όμορφο μονοπάτι, που λέγονταν «βοτανικό μονοπάτι». Βρίσκαμε, παρατηρούσαμε και καταγράφαμε ίχνη ζώων και γνωρίσαμε πολλά είδη  φυτών. Προχωρήσαμε για πολλές ώρες και κάναμε στάση σ? ένα ξωκκλήσι και μια στέρνα με χρυσόψαρα. Απολαύσαμε τον καθαρό αέρα , τους ήχους της φύσης και συγκεντρώσαμε σπόρους, κλαδάκια, μισοφαγωμένους από ζώα καρπούς, λουλούδια και άλλους θησαυρούς του δάσους. Ακούσαμε και είδαμε πουλιά.

Κάποια στιγμή, φτάσαμε σ? ένα πολύ ψηλό σημείο του βουνού. Από εκεί συνεχίσαμε την όμορφη βόλτα χωρίς τις εκπαιδεύτριες, μόνο με τη δασκάλα μας. Ο δρόμος μάς έβγαλε σ? ένα πανέμορφο τοπίο. Είχε πολύχρωμα αγριολούλουδα και κυκλάμινα και κάτι θεόρατα δέντρα που σκαρφαλώναμε στα κλαδιά τους. Καθίσαμε και δημιουργήσαμε διάφορες κατασκευές  από τα αντικείμενα που μαζέψαμε από το πανέμορφο αυτό δάσος. Μερικά από αυτά ήταν βελανίδια, φύλλα σε διάφορα σχήματα και χρώματα, ξυλάκια, πευκοβελόνες λουλουδάκια. Σε μια άκρη είδαμε ερείπια αρχαίου ναού και δίπλα μια εκκλησία. Σ? ένα άλλο σημείο υπήρχαν κάτι ψηλά βράχια που σκαρφαλώναμε και μετά κάναμε τσουλήθρα. Το ωραιότερο όμως ήταν η θέα. Είδαμε όλη την Αθήνα και διακρίναμε το λόφο της Ακρόπολης και τη θάλασσα. Δεν χορταίναμε να βγάζουμε φωτογραφίες.

Όμως, πέρασε η ώρα και πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Κατεβαίνοντας συναντήσαμε ένα δασοφύλακα και μερικούς εργάτες που άνοιγαν ρυάκια για να κατεβαίνει το νερό της βροχής και να μην προκαλεί διάβρωση.

Αυτή η εκδρομή, που ήταν η πρώτη της φετινής σχολικής χρονιάς,  θα μου μείνει αξέχαστη και εύχομαι να ξαναζήσω με τους συμμαθητές μου κι άλλες τέτοιε όμορφες εμπειρίες. 

                                               Μαθήτρια του Γ2