8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Βυζαντινό Μουσείο

Στις   19 Μαρτίου του 2015 η πέμπτη τάξη πήγαμε στο Βυζαντινό Μουσείο.

Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις σταυροφορίες. Είπαμε για τους σταυροφόρους που λέγονταν έτσι γιατί οι πανοπλίες τους είχαν έναν μεγάλο σταυρό επάνω.

Είδαμε ένα πολύ εντυπωσιακό ψηφιδωτό όπου απεικονιζόταν ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός ,ο αρχιεπίσκοπος της Ραβέννας και άλλοι αυτοκράτορες.

Συζητήσαμε και μάθαμε πως οι άνθρωποι κολλούσαν τις ψηφίδες χρησιμοποιώντας ένα υγρό , παχύρευστο υλικό το κονίαμα που ήταν σαν ασβέστης.

Προχωρήσαμε και είδαμε δύο ψάρια. Το ψάρι παλιά λεγόταν ιχθύς. Η λέξη ιχθύς σημαίνει Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρας.

Αργότερα μιλήσαμε για τον μύθο του Ορφέα. Αυτός έπαιζε λύρα και μάγευε τα ζώα, όπως ο Χριστός με τα λόγια του μάγευε τους ανθρώπους. Κυρίως τους ειδωλολάτρες.

Παρατηρήσαμε χάλκινους επιστήθιους σταυρούς και κάποιες πήλινες ευλογίες όπου έβαζαν νερό ή χώμα που το έπαιρναν απ ?τον Άγιο τόπο.

Στη συνέχεια θαυμάσαμε κάποια υπέροχα ψηφιδωτά. Μάθαμε επίσης πως τα ψηφιδωτά ξεκίνησαν απ? το δάπεδο και σιγά, σιγά ανέβαιναν στους τοίχους.

Μετά συνεχίσαμε βλέποντας κολώνες, κίονες, μια μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση της γέννησης του Χριστού και ένα τμήμα ανάγλυφης πλάκας με παράσταση την κεφαλή της Μέδουσας.

Είδαμε επίσης δύο χριστιανικούς τάφους όπου περιείχαν κτερίσματα. Συγκεκριμένα σε αυτούς τους τάφους που είδαμε υπήρχε: λύθηκος , ενώτια ,περόνη και άλλα??

Περισσότερο όμως μας εντυπωσίασαν τα αντικείμενα καλλωπισμού ,τα βυζαντινά νομίσματα (τα οποία οι αυτοκράτορες έλιωναν και με το χρυσό έφτιαχναν ένα νέο νόμισμα με το δικό τους κεφάλι κάθε φορά) και μία καταπληκτική πανοπλία ενός βυζαντινού στρατιώτη.

Ύστερα όταν είδαμε ένα τεράστιο κομμάτι παπύρου απορήσαμε. Ο λόγος ήταν ότι πάνω σ? αυτόν τον πάπυρο ήταν γραμμένα γράμματα που εμείς δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι λένε. Τελικά ήταν ένα αυτοκρατορικό γράμμα (οι αυτοκράτορες έκαναν την υπογραφή τους   με πορφυρό κόκκινο χρώμα στα σημεία που ήταν άγραφα ώστε να μην μπορεί κανείς να γράψει κάτι άλλο.)

Προς το τέλος της ξενάγησης ασχοληθήκαμε πιο πολύ με τις εικόνες. Το χρώμα των εικόνων φτιαχνόταν από σκόνη (ορυκτού) ,κρόκο, αυγό και ξύδι.

Θαυμάσαμε πολλές εντυπωσιακές εικόνες όπως : την Παναγία με τον Χριστό , επίσης την Παναγία με τον Χριστό μόνο που σ ? αυτή την εικόνα απεικονιζόταν να τον φιλάει και να τον αγκαλιάζει γι ? αυτό ένα από τα πολλά ονόματά της είναι γλυκοφιλούσα , η σταύρωση του Χριστού , και ο Χριστός να κρατάει το Ευαγγέλιο. Εξίσου εντυπωσιακός ήταν και ένας μεγάλος τρούλος εικονογραφημένος με τον Χριστό και τους αγγέλους γύρω , γύρω.

Το Βυζάντιο ήταν μια πολύ σημαντική χρονική περίοδος και όλοι ενθουσιαστήκαμε με όλα αυτά που μάθαμε γι ? αυτό.

Αλεξάνδρα Πρέζα