8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014 πήγα με το τμήμα μου στο βουνό της Πάρνηθας. Αυτό έγινε στα πλαίσια του μαθήματος "Αγαπώ το περιβάλλον."

Μάθαμε πως το βουνό έχει έκταση 300 περίπου τ.χλμ. Καλύπτεται από πεύκα και έλατα κυρίως. Σε μια από τις κορυφές του βουνού έχει χτιστεί το Καζίνο στο οποίο πηγαίνει κάποιος με αυτοκίνητο ή τελεφερίκ. Το σημαντικότερο που μάθαμε ήταν για την πυρκαγιά του 2007. Στις 28 Ιουνίου 2007 μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε περίπου 25.000 από τα περίπου 35.000 στρέμματα δασικής έκτασης. Αφάνισε περίπου 10.500στρ. πευκοδάσους και 21.800στρ.ελατοδάσους. Στο μονοπάτι που διασχίσαμε έξω από το δάσος είδαμε μια φοβερή κατάσταση .Τα δέντρα ήταν καμένα και μαύρα. Υπήρχαν μικρές ζωούλες που προσπαθούσαν να επιβιώσουν. Τα δεντράκια. Δεν μύριζε τίποτα άλλο παρά χώμα. Το θέαμα ήταν τρομερά θλιβερό. Μαζέψαμε κομματάκια από καμένο ξύλο που θα γίνει λίπασμα για τα υπόλοιπα. Δεν ακουγόταν τίποτα.

Αντιθέτως στο άλλο μονοπάτι μέσα στο δάσος υπήρχαν υπέροχα, μοσχομυριστά λουλούδια, τα περισσότερα κυκλάμινα. Ο αέρας μύριζε πεύκο. Καθώς περπατούσαμε είδαμε και ένα ελαφάκι. Ακούσαμε τον ήχο πουλιών που τιτίβιζαν. Και τότε εντυπωσιάστηκα με ένα και μοναδικό θέαμα . Στο μονοπάτι που περάσαμε κάτω από τα πανύψηλα δέντρα είδα υπέροχα κατακίτρινα μανιτάρια που ήταν κολλημένα στους κορμούς τους.

Ήταν μια υπέροχη, εκπαιδευτική εκδρομή.

                                                           Πρέζα Αλεξάνδρα Ε1