8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ!!!

Στις 17 Οκτωβρίου του 2014 οι τρεις μεγαλύτερες τάξεις του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής πήγαμε στην Πάρνηθα. Με μεγάλη ευχαρίστηση μπήκαμε στα πούλμαν για να αρχίσει αυτή η φανταστική εκδρομή. Θέλαμε να μάθουμε όχι μόνο για την Πάρνηθα, αλλά και κάποιες άλλες πληροφορίες που θα μας χρησίμευαν σε όλη μας την ζωή.

     Η Πάρνηθα κάηκε τέσσερις φορές και η τελευταία αλλά και μεγαλύτερη ήταν στις 28 Ιουνίου το 2007. Η φωτιά κατέστρεψε περίπου 25.000 με 35.000 στρέμματα. Παλιά ήταν μεγάλος βιότοπος, είχε ζώα όπως καφέ αρκούδες, αλεπούδες και πολλά άλλα. Επέζησαν από την φωτιά τα πιο γρήγορα ζώα και αυτά που πετούσαν. Στο πούλμαν περάσαμε από έναν δρόμο που είδαμε κόκκινα ελάφια. Ενθουσιαστήκαμε πολύ. Όταν κατεβήκαμε από το πούλμαν φάγαμε όλοι μαζί και φτιάξαμε πικ νικ. Χωριστήκαμε σε ομάδες και αρχίσαμε την ορειβασία. Πρώτα μας είπανε για τις αγριοτριανταφυλλιές. Είναι πολύ ωραία και θεραπευτικά λουλούδια. Όταν αρχίσαμε να περπατάμε δεν βλέπαμε ίχνος από δέντρα επειδή όλα είχαν καεί. Μερικά καμένα δέντρα τα είχαν βάλει οριζόντια για να αντιμετωπίσουν τις πλημμύρες του βουνού. Κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να αναδασώσουν το δάσος . Βλέπαμε δέντρα που είχαν βάλει σε τρύπες και μεγάλωναν με τον καιρό. Μερικά φυτά μπορούσαν να φυτευτούν μόνο στην Πάρνηθα . Υπήρχε ακόμη και κανόνας ότι δεν μπορούσαμε να πάρουμε στο σπίτι μας χώμα η κάτι άλλο. Γιατί η Πάρνηθα είναι ένας Εθνικός Δρυμός . Προχωρήσαμε στο δάσος με τα πολλά δέντρα. Εκεί είδαμε και ελάφια. Μάθαμε πως ακόμα και ένα γέρικο δέντρο που έχει καεί δεν πρέπει να το κόβουμε γιατί μπορεί από παλιά να κατοικούσαν ζώα . Επίσης μάθαμε πως αν έχει χαθεί κάποιος μπορεί να βλέπει συνθήματα που έχει κρεμασμένα σε δέντρα η σε πέτρες. Κάθε σύμβολο που ακολουθούσες σε πήγαινε στο καταφύγιο.

   Όταν πήγαμε στο καταφύγιο ξεκουραστήκαμε, φάγαμε και μετά παίξαμε. Βγάλαμε και φωτογραφίες με την κυρία Penny. Ο κύριος της ομάδας μας, μας έδειξε εκεί ένα κέρατο ελαφιού. Μας είπε ότι όταν το αρσενικό γίνεται πατέρας κτυπάει τα κέρατα του στα δέντρα για να μην τραυματίσει το παιδί του.

     Μου άρεσε πολύ αυτή η εκδρομή και εύχομαι όλες οι εκδρομές να είναι σαν και αυτή ! ! !

                                                         Ζαχαρούλα Λιολίτσα      

                                                                 Ε1, 2014