8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

      Την Τετάρτη 6-02-2014 με τους συμμαθητές μου επισκεφθήκαμε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Πήγαμε στον 4ο όροφο του μουσείου και γνωρίσαμε την ζωή στην Αρχαία Αθήνα.

     Στην αρχαία Αθήνα από 7 χρονών τα αγόρια τα αναλάμβανε ο παιδαγωγός τους και τα πήγαινε στο γραμματιστή. Αυτός τους μάθαινε την αριθμητική, την γραμματική και την ανάγνωση κι έγραφαν πάνω σε πινακίδες από κερί. Ακόμα μάθαιναν κιθάρα και λύρα. Επίσης γυμνάζονταν στην παλαίστρα. Μου έκανε εντύπωση που χρησιμοποιούσαν την στλεγγίδα που ήταν κάτι που έβγαζε από το σώμα τους το χώμα της παλαίστρας. Όταν μεγάλωναν τα αγόρια στα 18 πήγαιναν στρατό. Έπαιρναν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες.

     Τα κορίτσια δεν πήγαιναν σχολείο αλλά έμεναν στο σπίτι και οι μαμάδες τους τα μάθαιναν τις δουλειές του σπιτιού. Επίσης αν κάποιες από τις μαμάδες ήξεραν γράμματα μάθαιναν και τις κόρες τους. Μου έκανε εντύπωση που παντρεύονταν μικρές, δηλαδή δεκατεσσάρων χρονών. Στο γάμο τους δεν πετούσαν ρύζι, όπως εμάς, αλλά ξηρούς καρπούς. Ένα άλλο έθιμο του γάμου ήταν ότι έδιναν στη νύφη να φάει μήλο για να γεννήσει πολλά παιδιά.

       Τα μωρά που γεννούσαν ανάλογα αν ήταν αγόρι έβαζαν στην πόρτα τους ένα κλαδί ελιάς, ενώ όταν ήταν κορίτσι έβαζαν ένα μαλλί από πρόβατο που συμβόλιζε την εργατικότητα της γυναίκας. Τα μωράκια είχαν καρεκλάκια σαν τα σημερινά απλώς ήταν φτιαγμένα από πηλό. Τα παιδάκια είχαν παιχνίδια όπως κούκλες, σβούρα, κότσια και έπαιζαν τυφλόμυγα και κυνηγητό.

         Στην αρχαία Αθήνα υπήρχαν γυμναστήρια όπου πήγαιναν οι άνδρες και γυμνάζονταν αλλά και συζητούσαν διάφορα θέματα. Ακόμα υπήρχε και η αγορά όπου εκεί πήγαιναν γυναίκες και άνδρες όπως και φιλόσοφοι και συζητούσαν. Κάποιοι άλλοι που δεν ήξεραν πολλά άκουγαν από τις συζητήσεις τους και μάθαιναν.

           Νομίζω ότι πρέπει να πάτε με τους δασκάλους σας ή τους γονείς σας . Είναι πολύ ενδιαφέρον μουσείο και θα καταλάβετε καλύτερα ότι έχετε κάνει στην ιστορία του σχολείου.

Ιακωβίνα Πατουχέα Δ1