Μια επίσκεψη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου του 2014 όλοι οι μαθητές της τετάρτης τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής πήγαμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Το Μουσείο ήταν τεράστιο. Είχε τρεις ορόφους με μεγάλα παράθυρα και ένα κήπο. Μέσα είχε πολλές αίθουσες. Εμείς επισκεφτήκαμε μόνο μία. Είδαμε πως ήταν η ζωή των Αθηναίων στην αρχαιότητα. Τα σπίτια των Αθηναίων είχαν εσωτερική αυλή. Εκεί υπήρχε ένας βωμός και ένα πηγάδι. Το βωμό το χρησιμοποιούσαν για θυσίες στους θεούς και μερικές φορές στους γάμους και στα βαφτίσια. Συνήθως τα κορίτσια παντρεύονταν σε μική ηλικία, γύρω στα δεκατέσσερα και τα αγόρια λίγο πιο μεγάλα. Ο γάμος γινόταν συνήθως τον Ιανουάριο. Δεν χρειάζοταν το ζευγάρι να αγαπιέται αλλά συμφωνούσαν οι πατεράδες. Στο γάμο η νύφη φορούσε κόκκινο πέπλο και έβαζε αρώματα και έλαια. Οι καλεσμένοι έριχναν ξηρούς καρπούς στη νύφη και στο γαμπρό. Μερικές φορές οι γυναίκες άλλαζαν χτενίσματα και έβαζαν στα χείλη τους βατόμουρο. Επίσης όταν γεννιόταν ένα παιδί έπρεπε να το θέλει ο πατέρας. Αν δεν το ήθελε το έβαζε σε ένα καλάθι και το πήγαινε σε ένα ναό για υιοθεσία. Όταν γεννιόταν ένα αγόρι, έξω από την πόρτα τους σπιτιού του κρεμούσαν ένα κλαδί ελιάς, ενώ όταν γεννιόταν ένα κορίτσι κρεμούσαν μαλλί προβάτου. Τα παιχνίδια των μικρών παιδιών ήταν πήλινα ζωάκια. Τα πιο μεγάλα παιδιά έπαιζαν κρυφτό, κυνηγητό και κότσια.
Ακόμα είδαμε την παλαίστρα που μάθαιναν πάλη οι νέοι και οι άντρες.. Άλλα αθλήματα που τους άρεσαν ήταν η τοξοβολία και η αρματοδρομία. Τα αγόρια γυμνάζονταν από τον παιδοτρίβη. Στο Μουσείο είδαμε το νόμισμα εκείνης της εποχής που ήταν τα κάλπικα, δηλαδή κούφιες δραχμές. Παρακάτω παρατηρήσαμε τους κρατήρες. Τους χρησιμοποιούσαν οι Αθηναίοι στα συμπόσια για να βάζουν το κρασί. Το κρασί το έπιναν αραιωμένο με νερό για να μη μεθάνε και ένας δούλος τους ξαναγέμιζε τα ποτήρια.
Μου άρεσε πολύ η επίσκεψη στο Μουσείο γιατί έμαθα πολλά πράγματα για τη ζωή των αρχαίων Αθηναίων. Μου έκανε εντύπωση πόσο ωραίο πολιτισμό είχαν. Αυτό που θαύμασα πιο πολύ ήταν τα πήλινα ζωάκια επειδή ήταν όμορφα, καλοφτιαγμένα και έμοιαζαν με τα σημερινά παιχνίδια.
Προτείνω στα άλλα παιδιά του σχολείου να επισκεφθούν οπωσδήποτε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις των αρχαίων Αθηναίων.
Πέτρος Δεληγιάννης
Τάξη Δ?1