8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Εντυπώσεις από την εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο του Μαραθώνα, τον Τύμβο και το φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα

Επίσκεψη στον Μαραθώνα.

 

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου πήγα εκδρομή με την τάξη μου στον Μαραθώνα.

Πρώτα πήγαμε στο Μουσείο του Μαραθώνα, όπου μας μίλησαν για τον Μαραθώνιο δρόμο. Θαυμάσαμε τους αθλητές και τα κατορθώματά τους.

Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε μια ταινία για τη μάχη του Μαραθώνα, είδαμε έτσι πώς παρατάχθηκαν οι Αθηναίοι και πώς οι Πέρσες.

Ύστερα επισκεφθήκαμε τον Τύμβο του Μαραθώνα. Εκεί είδαμε τον τάφο στον οποίο είχαν θαφτεί όσα σώματα Αθηναίων είχαν βρεθεί.

Μετά από τον Τύμβο πήγαμε στο φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα! Αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να περπατήσουμε κατά μήκος του. Το θέαμα όμως από το λεωφορείο ήταν εντυπωσιακό!

Ήταν η πιο όμορφη εκδρομή!!!!!

Βασίλης Γραμματικάκης

 

 

Μια εκπαιδευτική εκδρομή.

 

Σήμερα ο προορισμός μας ήταν το Μουσείο του Μαραθώνα.

Μέσα σ? αυτό υπήρχαν μετάλλια, τρόπαια και δάδες ενώ στους τοίχους ήταν γραμμένα τα ονόματα, οι πόλεις και οι ημερομηνίες του κάθε μαραθωνίου.

Σε μια αίθουσα, αντικρίσαμε κάποιες φωτογραφίες από τους νικητές των μαραθωνίων. Είδαμε το μετάλλιο του Έλληνα Σπύρου Λούη, ο οποίος το κέρδισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας το 1896. Ο Σπύρος Λούης ήταν νερουλάς, κι όμως τερμάτισε πρώτος, παρ? όλο που ήταν πολύ δύσκολο.

Μετά μάθαμε για τον Έλληνα Στέλιο Κυριακίδη που ήθελε να πάρει μέρος στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, όμως ήταν τόσο πολύ φτωχός που δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε τα εισιτήρια. Γι? αυτό πούλησε κάποια πράγματα του σπιτιού του. Λόγω δε της κακής φυσικής κατάστασής του δεν του επέτρεπαν να συμμετάσχει. Εκείνος όμως δήλωσε ότι θα είναι υπεύθυνος για τη ζωή του. Έτσι, τον άφησαν να αγωνιστεί. Για την προσπάθειά του, ανταμείφθηκε με την πρώτη θέση.

Κατόπιν μας εξήγησαν ότι σε κάθε μαραθώνιο οι αθλητές έτρεχαν σαράντα δύο χιλιόμετρα και εκατόν ενενήντα πέντε μέτρα.

Στη συνέχεια είδαμε τα παπούτσια, τις φανέλες και τα τρόπαια κάποιων αθλητών από άλλες χώρες.

Μετά παρακολουθήσαμε στην αίθουσα προβολών ένα βίντεο για την επανάσταση των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας εναντίον των Περσών. Είδαμε τους Αθηναίους και τους Ερετριείς να στέλνουν βοήθεια στους Έλληνες της Μικράς Ασίας για να πολεμήσουν τους Πέρσες οι οποίοι ήθελαν να τους κατακτήσουν. Παρακολουθήσαμε την προετοιμασία των Αθηναίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες οι οποίοι ήθελαν να τους εκδικηθούν. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι στρατιώτες και χίλιοι Πλαταιείς παρατάχθηκαν στον Μαραθώνα. Οι Πέρσες είχαν δύο χιλιάδες ιππείς, τρεις χιλιάδες τοξότες και είκοσι χιλιάδες πεζοπόρους. Ο Μιλτιάδης πήρε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Έβγαλε στρατιώτες από τη μέση κι ενίσχυσε πιο πολύ τα πλάγια. Τελικά νίκησαν οι Αθηναίοι και οι Πλαταιείς.

Ύστερα μπήκαμε στο λεωφορείο και πήγαμε στον Τύμβο. Πρώτα είδαμε μία μακέτα η οποία παρουσίαζε όλη την περιοχή όπως ήταν τότε, τα βουνά, τη θάλασσα, το μικρό και το μεγάλο έλος και πώς παρατάχθηκαν οι Αθηναίοι για να εμποδίσουν τους Πέρσες να φτάσουν στην Αθήνα. Είδαμε ακόμη το μέρος όπου οι Έλληνες έθαψαν τους εκατόν ενενήντα έξι νεκρούς Αθηναίους.

Πιο πολύ από όλα όσα είδα σ? αυτή την εκδρομή με εντυπωσίασαν οι Έλληνες μαραθωνοδρόμοι, γιατί αυτοί έκαναν υπερήφανη τη χώρα μας.

 

Στέλιος Κανακάρης

 

 

Μια όμορφη επίσκεψη στο Μουσείο του Μαραθώνα και στον Τύμβο.

 

Με την τάξη μου πήγαμε στο Μουσείο του Μαραθώνα. Εκεί η ξεναγός του Μουσείου μας έδειξε πολλά μετάλλια, πολλά κύπελλα που φυλάσσονται εκεί, και μας μίλησε για τον πρώτο Μαραθώνιο δρόμο όπου νικητής ήταν ο Σπύρος Λούης.

Επίσης μας μίλησε για το Μαραθώνιο Ειρήνης που έκανε ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Είδαμε κι ένα ποίημα που έγραψε ο Γρηγόρης Λαμπράκης για την ειρήνη. «Είναι σπουδαίο να ζεις για την ειρήνη. Είναι μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη».

Μετά είδαμε ένα video για τη «μάχη του Μαραθώνα». Σ΄αυτήν τη μάχη οι Αθηναίοι νίκησαν τους Πέρσες.

Ύστερα επισκεφτήκαμε τον Τύμβο. Εκεί μας ξενάγησε ο κ. Μιχάλης, ένας ξεναγός που ήταν μαζί μας σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.  

Πέρασα πολύ ωραία! Μου αρέσουν πάρα πολύ οι εκδρομές που πάμε με το σχολείο μου γιατί μαθαίνω καινούργια πράγματα.

Λαμπρινή Μπαόφτση

 

 

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον Μαραθώνα

 

Σήμερα, Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, πήγαμε με την τάξη μου εκδρομή στο Μουσείο του Μαραθώνα. Εκεί μάθαμε πολλά για τους Ολυμπιονίκες του Μαραθώνιου δρόμου.

Επίσης είδαμε κι ένα video για τη «Μάχη του Μαραθώνα». Μάθαμε πολλά πράγματα όπως ότι η ασπίδα λεγόταν όπλον.

Μετά, πήγαμε στον Τύμβο όπου είδαμε μια μακέτα που μας έδειχνε την περιοχή.  

Στο τέλος περάσαμε με το λεωφορείο δίπλα από το φράγμα. Η απόσταση από την επιφάνεια της λίμνης μας φάνηκε μεγάλη. Αυτό μας εντυπωσίασε όλους και είχαμε την αίσθηση ότι πετούσαμε.

Τζαννής Βασιλειάδης

 

 

Επίσκεψη στον Μαραθώνα, τον Τύμβο και στο Φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα.

 

Σήμερα Τρίτη 5 Φεβρουαρίου επισκεφθήκαμε τον Μαραθώνα.

Πρώτα πρώτα πήγαμε στο Μουσείο, όπου και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του. Είδαμε φωτογραφίες αθλητών που τερμάτισαν σε αγώνες όπως του Σπύρου Λούη.

Μετά είδαμε μια ταινία που μιλούσε για τον Μιλτιάδη και το σχέδιό του.

Όταν φύγαμε από εκεί επισκεφθήκαμε στον Τύμβο όπου ο ξεναγός μας μίλησε για τα ταφικά μνημεία. Πριν φύγουμε μαζέψαμε όμορφα κίτρινα λουλούδια.

Στην επιστροφή περάσαμε από το Φράγμα της λίμνης του Μαραθώνα. Μέσα από το λεωφορείο είδαμε τη λίμνη, η οποία ήταν τεράστια.

Η εκδρομή αυτή μου άρεσε πολύ!!!!!!!!

Ναταλία Σίδερη