Τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 οι μαθητές της Γ΄ τάξης πήγαμε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στο κέντρο της Αθήνας. Είδαμε έργα που έφτιαξαν οι τεχνίτες στις Κυκλάδες πριν από 5.000 χρόνια περίπου.
Είδαμε αγάλματα γυναικών (ειδώλια) σε εγκυμοσύνη με τα χέρια κολλημένα στην κοιλιά. Μερικά είχαν ύψος λίγα εκατοστά και άλλα ήταν πάνω από ένα μέτρο. Κάποια αγάλματα παρίσταναν άντρες που έπιναν κρασί ή έπαιζαν μουσικά όργανα. Μερικά είχαν σχήμα βιολιού (βιολόσχημα), τηγανιού (τηγανόσχημα) και άλλα είχαν μορφές ζώων (ζωόμορφα).
Όλα αυτά ήταν φτιαγμένα από άσπρο μάρμαρο. Τα είχαν χρωματίσει με χρώματα από σκόνη ορυκτών που την ανακάτευαν με νερό, λάδι και αυγό. Δυστυχώς όμως σήμερα τα χρώματα δε φαίνονται. Τα τηγανόσχημα αγγεία ίσως τα χρησιμοποιούσαν σαν καθρέφτη βάζοντας μέσα νερό. Θαυμάσαμε μικρά βαζάκια όπου έβαζαν μέσα διάφορες κρέμες ή αρώματα.
Πολλά σκεύη είχαν τρύπες για να τα κρεμάνε απ?την οροφή. Τα εργαλεία τους ήταν φτιαγμένα από μαύρη, γυαλιστερή, πέτρα. Τα στρογγυλά κουτιά που έβαζαν μέσα κοσμήματα τα έλεγαν πυξίδες. Από εκεί πήρε το όνομα και η πυξίδα των ναυτικών. Ήταν ένα εξαιρετικό μουσείο με εντυπωσιακά έργα και μας άρεσε πάρα πολύ.
Υπεύθυνη σύνταξης κειμένου: Πατουχέα Ιακωβίνα
Υπεύθυνη δημοσίευσης: Πρέζα Αλεξάνδρα
Στο μουσείο Κυκλαδικής τέχνης είδαμε ακόμη και έργα του κυπριακού πολιτισμού. Θαυμάσαμε κοσμήματα από χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες. Είδαμε βραχιόλια, δαχτυλίδια, κολιέ και περόνες (καρφίτσες) για τα ρούχα τους. Τα αγγεία ήταν φτιαγμένα από πηλό, πικρό λίθο και μάρμαρο. Τα πήλινα αγγεία ήταν πολύ μεγάλα και διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα. Μερικά απ? αυτά είχαν πολλά στόμια. Κάποια είχαν μορφές ζώων και πουλιών (πτηνόμορφα). Είδαμε πολλά πιάτα και πιατέλες. Τα ειδώλια που παρίσταναν ανθρώπους είχαν σχήμα σταυρού (σταυρόσχημα). Εντύπωση μας έκαναν τα θήλαστρα (μπιμπερό) για μωρά και οι κουδουνίστρες με μορφές ζώων φτιαγμένες από πηλό. Είδαμε ακόμη νομίσματα, σφραγίδες και γυάλινα μπουκαλάκια για αρώματα και κρέμες. Όλα αυτά που είδαμε ήταν πολύ εντυπωσιακά.
Υπεύθυνοι σύνταξης του κειμένου: Οι μαθητές του Γ1
Υπεύθυνος δημοσίευσης κειμένου: Γατσούλης Δημήτρης