Δεν πεθαίνει κι ας περάσουν
χρόνια εκατό και χίλια.
Μας χορταίνει, μας φροντίζει
μας ανάβει τα καντήλια.
Η ελιά είναι ένα πολύτιμο δώρο της φύσης στον άνθρωπο. Καλλιεργείται στην πατρίδα μας από τα αρχαία χρόνια.
Με αφορμή το μάθημα για την ελιά στη Μελέτη Περιβάλλοντος ψάξαμε σε βιβλία, στο διαδίκτυο και βρήκαμε πληροφορίες για την ελιά και τα προϊόντα της. Χωριστήκαμε σε πέντε ομάδες και κάθε ομάδα ανέλαβε να παρουσιάσει και ένα θέμα. Τα θέματα που παρουσιάσαμε και σχολιάσαμε ήταν:
Α) Συγκομιδή του καρπού της ελιάς.
Β) Το ελαιόλαδο στη θρησκεία μας (Βάφτιση, καντήλι, ευχέλαιο).
Γ) Το ελαιόλαδο στη διατροφή μας. Γιατί είναι τόσο υγιεινό? Τι μας προσφέρει?
Δ) Πού αλλού χρησιμοποιούμε το λάδι? (Φαρμακευτικά, καλλυντικά, αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας με φυσικούς τρόπους)
Ε) Η Ελιά και το ελαιόλαδο στην αρχαιότητα.
Ας δούμε τι μάθαμε για την ελιά και τα προϊόντα της:
Το ελαιόλαδο χαρακτηρίζεται ως «υγρό χρυσάφι» για τους παρακάτω λόγους:
*Βοηθάει στην άμυνα του οργανισμού και προστατεύει τις αρρώστιες της καρδιάς και τα κόκαλα.
*Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Ε και καταπολεμά τη γήρανση του οργανισμού όταν χρησιμοποιείται ιδίως ωμό.
*Κατασκευάζουμε μ?αυτό αλοιφές για τα προβλήματα του δέρματος.
*Βοηθά στον έλεγχο της χοληστερίνης.
*Επουλώνει τις πληγές και ενυδατώνει τα μαλλιά, το πρόσωπο και το σώμα.
*Κάνει καλό στο στομάχι και στη λειτουργία των εντέρων.
*Είναι το μυστικό της μακροζωίας.
*Μια κουταλιά λάδι μαλακώνει το λαιμό και ανακουφίζει απ?το βήχα.
*Αντιμετωπίζει τη φαγούρα απ?τα εξανθήματα και γενικότερα θεραπεύει τις δερματικές παθήσεις.
*Είναι το κύριο συστατικό του πράσινου σαπουνιού που κάνει καλό στα ευαίσθητα δέρματα.
*Η εκκλησία μας το χρησιμοποιεί στη Βάφτιση και το Ευχέλαιο.
*Μ?αυτό ανάβουμε τα καντήλια στο εικονοστάσι.
Είναι καιρός σαν λαός να δείξουμε τη διατροφική μας ανωτερότητα, να ακολουθήσουμε τη Μεσογειακή διατροφή, που έχει σαν βάση το ελαιόλαδο και να απομακρύνουμε τα δυτικά πρότυπα διατροφής απ?τη ζωή μας. Έτσι θα είμαστε υγιείς και θα ζήσουμε περισσότερα χρόνια.
Στο τέλος δοκιμάσαμε ελιές από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας και ψωμί με λάδι όπως έτρωγαν τα παιδιά τα παλιά χρόνια.
Οι μαθητές του Γ1