8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Το αμπέλι

Εκτός από την ελιά και το αμπέλι καλλιεργείται στη χώρα μας απ΄τα αρχαία χρόνια. Οι πέντε ομάδες του τμήματός μας (Γ1), ανέλαβαν να επεξεργαστούν ένα θέμα η καθεμιά. Μετά μας ανακοίνωσαν τις πληροφορίες που βρήκαν για τα προϊόντα του αμπελιού.

Ας δούμε τι μάθαμε:

 

Σταφύλια

Είναι νόστιμα, υγιεινά και έχουν πολλές βιταμίνες. Απ΄αυτά φτιάχνουμε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, σταφίδες και, με κατάλληλη επεξεργασία, μούστο, κρασί, πετιμέζι, ξίδι, ούζο, τσίπουρο, και άλλα.

 

Μούστος

Τον μούστο τον παίρνουμε απ΄τα σταφύλια. Με αυτόν φτιάχνουμε κρασί. Τον χρησιμοποιούμε στην ζαχαροπλαστική για να φτιάξουμε μουσταλευριά και μουστοκούλουρα.

 

Κρασί

Σε μικρές ποσότητες κάνει καλό στην καρδιά. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η Εκκλησία μας χρησιμοποιεί το κρασί στη Θεία Κοινωνία. Συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Στο γάμο, οι νεόνυμφοι πίνουν κρασί απ΄το ίδιο ποτήρι. Έτσι θα αντιμετωπίζουν μαζί τις χαρές και τις λύπες στη ζωή τους.

 

Σταφίδα

Η σταφίδα, μαύρη ή ξανθή, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνες Α και Β και σίδηρο. Την ονομάζουν και «μαύρο χρυσάφι». Τρώγεται σκέτη και είναι ένα υγιεινό κολατσιό για το σχολείο. Την χρησιμοποιούμε σε φαγητά και γλυκά.

 

Πετιμέζι

Προέρχεται απ΄τη συμπύκνωση του μούστου. Είναι πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο. Δεν περιέχει ζάχαρη, συντηρητικά και χρωστικές ουσίες. Έχει υπέροχο άρωμα και γεύση.. Είναι άριστο σιρόπι για κάθε γλυκό. Διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός ψυγείου. Είναι πολύ υγιεινό.

 

Ξύδι

Το ξύδι το παίρνουμε απ΄το κρασί

*Το βάζουμε στα φαγητά και στις σαλάτες.

*Καταπολεμά την μούχλα και τις άσχημες μυρωδιές.

*Κάνουμε εισπνοές, όταν έχουμε βουλωμένη μύτη.

*Διώχνει τις ψείρες απ΄τα μαλλιά και τα κάνει απαλά.

*Αφαιρεί λεκέδες απ΄τα υφάσματα.

*Απολυμαίνει τους χώρους και τα λαχανικά.

*Είναι φάρμακο για τον υψηλό πυρετό, το άσθμα, τη δηλητηρίαση, τα εγκαύματα

 

Αμπελόφυλλα

Με τα αμπελόφυλλα φτιάχνουμε τα γευστικά ντολμαδάκια με ρύζι, κιμά και διάφορα αρωματικά. Είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

 

Στην τάξη μας δοκιμάσαμε πετιμέζι, γλυκό κουταλιού, σταφίδες, κέικ με σταφίδες. Ήταν όλα υπέροχα!

 

2013-02-04 13.44.20