8ο Δημοτικό Σχολείο Aγίας Παρασκευής

Σύντομη Βιογραφία του Αλέκου Κοντόπουλου

ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (1904-1975)

Ο Αλέκος Κοντόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1904. Από τα μαθητικά του χρόνια ζωγραφίζει. Το 1921 τελειώνει το Γυμνάσιο και αρχίζει τη ζωγραφική του μαθητεία στο εργαστήρι του αγιογράφου Γ.Σαραφιανού, ζωγραφίζοντας εκκλησίες της περιοχής. Την ίδια περίοδο οργανώνει την πρώτη ατομική του έκθεση στη Λαμία.

Το 1923 έρχεται στην Αθήνα και σπουδάζει στη σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Γεώργιο Ιακωβίδη, Νικόλαο Λύτρα και Δημήτρη Γερανιώτη. Τον Ιούνιο του 1930 φεύγει στο Παρίσι για μεταπτυχιακές σπουδές στις Ακαδημίες COLAROSSI και GRANDE CHAUMIERE. Στα 1933 παντρεύεται την MARCELLE-RACHEL BOUSSARD.

Συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα χρόνια της κατοχής μετέχει στην Εθνική Αντίσταση.


Από το 1940 ως το 1969 εργάζεται στο Αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών. Δίνει διαλέξεις και με συζητήσεις δρα παιδευτικά για τις μεταπολεμικές καλλιτεχνικές γενιές.
Είναι ο πρώτος ζωγράφος που χάραξε τη γραμμή της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα.


Το 1972 αρνείται να δεχθεί το Α' Κρατικό βραβείο ζωγραφικής, σαν ένδειξη διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας του δικτατορικού καθεστώτος που επικρατούσε τότε.

Πέθανε στην Αθήνα στις 13 Αυγούστου το 1975.

Από το 1967 έζησε στην Αγία Παρασκευή, στο σπίτι της οδού Αλέκου Κοντόπουλου 13, που σήμερα στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και το ομώνυμο μουσείο Αγίας Παρασκευής "Αλέκος Κοντόπουλος", σύμφωνα με τη δωρεά που έγινε στο Δήμο Αγίας Παρασκευής μετά από κοινή επιθυμία του καλλιτέχνη Αλέκου Κοντόπουλου και της συζύγου του Μαρσέλ Κοντοπούλου.

 

KONTmother-and-child-1943

the-forest-1938