Company Logo

Γιορτή 25ης Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τη χώρα μας. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους. Το 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Οθωμανούς. Μετά την πολιορκία της Πόλης έπεσε όλος ο ελληνισμός στη σκλαβιά για 400 περίπου χρόνια. Το 1814 ιδρύθηκε από τους Εμμανουήλ Ξάνθο, τον Αθανάσιο Τσακάλωφ και τον Νικόλαο Σκουφά η εταιρία των Φιλικών. Το Φεβρουάριο του 1821, ο ιερός λόχος με 2000 άντρες και επικεφαλής τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, έχασε στο Ιάσιο. Οι Έλληνες σημειώσανε μεγάλες επιτυχίες μετά από την ήττα στο Ιάσιο. Όταν οι Τούρκοι συνάντησαν δυσκολίες ζήτησαν βοήθεια από τους Αιγυπτίους λόγω της κοινής Θρησκείας. Ο Ιμπραήμ στρατηγός της Αιγύπτου έβαλε έναν Γάλλο αξιωματικό να οργανώσει το στρατό του. Μετά από πολλές μάχες ο Ελληνικός λαός κατάφερε να λευτερωθεί. Με βάση όλα αυτά τα γεγονότα, εμείς , η Στ τάξη, κάναμε μία γιορτή που έλεγε συνοπτικά ό,τι έγινε στην Επανάσταση.

Η γιορτή ήταν πολύ ωραία και συγκίνησε όσους την είδαν. Την Κυριακή 25 Μαρτίου κάναμε παρέλαση στην Αγίου Ιωάννου για να τιμήσουμε τους Αγωνιστές.

Πιστεύουμε ότι τιμήσαμε άξια τους αγωνιστές γιατί αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν πραγματικό σεβασμό και τιμή.

Στάθης Δρακόπουλος

Κωστής Πέππας

 

 

Μια μέρα πριν τις 25 Μαρτίου, όλα τα Δημοτικά σχολεία κάνουν μια γιορτή για να τιμήσουν τους ήρωες του 1821. Είναι μια διπλή γιορτή για τη χώρα μας, αφού γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821, που έκαναν οι Έλληνες για να ελευθερωθούν και τη γιορτή του Ευαγγελισμού. Συνήθως οι γιορτές περιλαμβάνουν τραγούδια, σκετσάκια, ποιήματα και χορούς. Στις 25 Μαρτίου γίνεται παρέλαση στον κεντρικό δρόμο της περιοχής.

Και το δικό μας σχολείο κάνει γιορτή και παρέλαση κάθε χρόνο. Η Στ΄τάξη παρουσιάζει τη γιορτή και φέτος το κάναμε εμείς. Τα περισσότερα παιδιά αφηγήθηκαν διάφορα γεγονότα, άλλα χόρεψαν και άλλα είπαν ποιήματα. Στη γιορτή είπαμε πολλά τραγούδια και κρεμάσαμε διάφορες σημαίες του αγώνα. Επίσης ζωγραφίσαμε ένα πανό που έλεγε « Τρίτη 29 Μαΐου 1453 ». Με τον υπολογιστή και τον προτζέκτορα δείξαμε διάφορες εικόνες από τις μάχες. Πολλοί ήταν αυτοί που είδαν την παράσταση και πιστεύουμε ότι την ανεβάσαμε με μεγάλη επιτυχία. Μας είπαν πως τους άρεσε πολύ. Όμως για να γίνει αυτή η γιορτή κουραστήκαμε πολύ, κάναμε πολλές πρόβες και συνεργάστηκαν πολλοί άνθρωποι.

Επίσης οι Ε΄ και οι Στ΄ τάξεις του σχολείου μας παρέλασαν. Κάναμε λίγες πρόβες, αλλά ήταν πολύ κουραστικές. Ήταν απ? τις καλύτερες παρελάσεις, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μπορούσαμε καλύτερα.

 

Δημήτρης Γλύκος

Φωτεινή Καλογεροπούλου

Δέσποινα Παπαδόγιαννη




Copyright © 2011-2012 8ο Δ. Σ. Αγίας Παρασκευής Σχεδιασμός, Ανάπτυξη, Συντήρηση Ιστοσελίδας