Company Logo

Ο ΟΑΣΠ στο σχολείο μας

Την Τρίτη 06/03/2012 επισκέφτηκαν το σχολείο μας μετά από πρόσκληση της Δ/ντριας δύο εκπρόσωποι από τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας. Έκαναν δύο παρουσιάσεις, μία για τους μαθητές των Α, Β και Γ τάξεων και μία για τους μαθητές των Δ, Ε και Στ τάξεων. Οι ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις τους περιείχαν πληροφορίες για τα εξής:

  • Πώς προκαλούνται οι σεισμοί
  • Τι πρέπει να κάνουμε πριν από ένα σεισμό

Πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι για το πώς πρέπει να προφυλαχτούμε, έτσι ώστε την ώρα του σεισμού να μη φοβόμαστε και να μην πάθουμε πανικό. Πρέπει επίσης να έχουμε συμφωνήσει με τους γονείς ή τους δασκάλους μας για το μέρος συγκέντρωσης μας μετά το σεισμό και να γνωρίζουμε πώς θα πάμε εκεί για να περιμένουμε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή της σχολικής τάξης.

  • Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια του σεισμού

Πρώτα πρέπει να μειώσουμε το ύψος μας σκύβοντας και καλύπτοντας το κεφάλι μας με τα χέρια μας. Κατά προτίμηση πρέπει να βρισκόμαστε στη μέση ενός δωματίου και κάτω από ένα γερό αντικείμενο όπως είναι για παράδειγμα ένα τραπέζι. Επίσης δε θα πρέπει να ξεχάσουμε να κρατηθούμε καλά π.χ. από το πόδι του τραπεζιού, εάν υπάρχει. Άρα δεν ξεχνώ:

ΣΚΥΒΩ, ΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ, ΚΡΑΤΙΕΜΑΙ ΓΕΡΑ

  • Τι πρέπει να κάνω μετά το σεισμό

Αφού βεβαιωθώ ότι ο σεισμός σταμάτησε κινούμαι γρήγορα αλλά χωρίς πανικό προς την έξοδο του κτιρίου και συγκεντρώνομαι εκεί όπου έχουμε συμφωνήσει. Αν υπάρξει μετασεισμός στη σκάλα, πάλι σταματώ, σκύβω και καλύπτω το κεφάλι μου.

Οι ομιλητές μας είπαν τι άλλο πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην υπάρξουν ατυχήματα κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Πρέπει τα έπιπλα του δωματίου μας να είναι καλά στερεωμένα στον τοίχο και επίσης να ξέρουμε πώς να κλείνουμε το γενικό διακόπτη του ρεύματος και του νερού αν είμαστε μόνοι μας στο σπίτι και αν οι γονείς μας κρίνουν ότι μπορούμε να το κάνουμε.

Πολλές περισσότερες πληροφορίες και διαδραστικά παιχνίδια είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ,την οποία καλό είναι να επισκεφτόμαστε πότε πότε για να θυμόμαστε όλα όσα ακούσαμε στην ομιλία. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα σεισμογενής και η γνώση κατά τη διάρκεια ενός σεισμού είναι δύναμη.




Copyright © 2011-2012 8ο Δ. Σ. Αγίας Παρασκευής Σχεδιασμός, Ανάπτυξη, Συντήρηση Ιστοσελίδας