Company Logo

Tριών Ιεραρχών 27-1-2012

Σήμερα, 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε γιορτή για τους τρεις Ιεράρχες, Μέγα Βασίλειο, Ιωάννη τον Χρυσόστομο και Γρηγόριο τον Θεoλόγo, την οποία επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός κ. Αγγελική Καψωμενάκη. Η γιορτή άνοιξε με το απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών.

 Απολυτίκιο
Τους τρεις μεγίστους φωστήρας της τρισηλίου θεότητος ,
τους την οικουμένην ακτίσι δογμάτων Θείων πυρσεύσαντας ,
τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας
τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας .
Βασίλειον τον Μέγαν και τον Θεολόγον Γρηγόριον,
συν τω κλεινώ Ιωάννη τω την γλώτταν χρυσορρήμονι,
πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί
συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν.
Αυτοί γαρ τη Τριάδι υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσι.

Ο Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε στη Καισάρεια Καπαδοκίας από ευσεβή οικογένεια, ήταν επιμελής και υπάκουος στους καθηγητές του. Σπούδασε όλες τις τότε γνωστές επιστήμες, Φιλοσοφία, Ρητορική, Αστρονομία, Ιατρική, Μαθηματικά. Ο Μέγας Βασίλειος μοίρασε όλη του την περιουσία και σε ηλικία 30 ετών έφτιαξε μια ολόκληρη πολιτεία για τους συνανθρώπους του που περιείχε νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και λεπροκομείο που ονομάστηκε Βασιλειάδα. Ήταν γενναίος και πήγαινε ενάντια στην πολιτική εξουσία με την πίστη του. Αφιέρωσε τη ζωή του στους συνανθρώπους του και γι' αυτό τιμάται ως άγιος.

Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε την ίδια χρονιά με τον Μέγα Βασίλειο και σπούδασε μαζί του. Επειδή ήταν ικανός και καλός του ζητήθηκε να γίνει καθηγητής και εκείνος δέχτηκε αλλά μόνο για ένα χρόνο γιατί ήθελε να αφιερώσει τη ζωή του στο Χριστό, δηλαδή να γίνει μοναχός. Έγινε Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη.

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είχε δύναμη στο λόγο. Εργάστηκε ως νομικός και δε δίστασε να τα βάλει με βασιλείς. Έκανε σισίτια για απόρους και φτωχούς. Επίσης έγινε Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης. Μετά από λίγο καιρό τον εξόρισαν. Ο λαός τότε εξεγέρθηκε για να γυρίσει πίσω αλλά μετά από πολλές εξορίες πέθανε στην εξορία.

Τιμούμε τους τρεις Ιεράρχες επειδή βοήθησαν τους απόρους και αφιέρωσαν τη ζωή τους στα γράμματα και στο Χριστό. Τη μνήμη τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου.

Η γιορτή μας ήταν ξεχωριστή γιατί συμμετείχαν όλοι οι μαθητές.

Δημοσιογραφική Ανταπόκριση: Βάνα Μήτσου (Στ2, 2011-12)




Copyright © 2011-2012 8ο Δ. Σ. Αγίας Παρασκευής Σχεδιασμός, Ανάπτυξη, Συντήρηση Ιστοσελίδας