Για να διαβάσετε την εφημερίδα μας, πατήστε εδώ
Για να διαβάσετε την εφημερίδα μας πατήστε εδώ.
«Δεντράκι ευλογημένο και πάντα φουντωτό
με τις ελιές γεμάτο, είμαι μες στον αγρό.
Λαδάκι και φαγάκι θα δώσουν οι ελιές
και φωτεινό καντήλι θ?ανάψουν οι εκκλησιές.»
Είμαι η ελίτσα η λαδερή!
Η οικογένειά μου κυριαρχεί σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Είμαι το ευλογημένο δέντρο της Ελλάδας.
Εμένα δώρισε η Αθηνά στην αγαπημένη της πόλη την Αθήνα.
Το μυστικό μου είναι ότι χαρίζω υγεία και δύναμη στους ανθρώπους και αποτελώ τη βάση για μια ισορροπημένη υγιεινή διατροφή.
Εμείς τα παιδιά της Δευτέρας Τάξης του Σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το ελαιοτριβείο, μαζέψαμε ελιές και παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής λαδιού. Στο πλαίσιο του προγράμματος για την Υγιεινή Διατροφή « Ελίτσα η λαδερή» μάθαμε τη χρησιμότητα του ελαιόλαδου καθώς και τα προϊόντα του. Επίσης καταλάβαμε την αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου στην καθημερινή μας διατροφή.
Έτσι ένα πρωινό, στο πρώτο διάλειμμα, μαζευτήκαμε στην τραπεζαρία του Σχολείου μας και απολαύσαμε το ?κολατσιό του γεωργού?, το οποίο περιείχε ψωμί, τυρί, ντομάτα και ελιές.
Επίσης, λίγο πριν τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές φτιάξαμε με βούτυρο φυτικό (το οποίο παρασκευάζεται με ελαιόλαδο) Χριστουγεννιάτικα κουλουράκια.
Ήταν πεντανόστιμα!
Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Σήμερα, όμως Αποκριά ονομάζεται ιδιαίτερα η Κυριακή της πρώτης (μικρές απόκριες, της Τυροφάγου) και η Κυριακή της δεύτερης και τρίτης βδομάδας.
Ονομάστηκε έτσι, επειδή τη περίοδο αυτή, συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από κρέας». Λέγεται επίσης απόκριες, Απόκρεω, της Τυροφάγου, γιατί την εβδομάδα αυτή τρώνε μόνο γαλακτοκομικά και όχι κρέας, για να προετοιμαστούν σιγά - σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, carnavale, από τις λέξεις<Carne=κρέας και Vale=περνάει). http://el.wikipedia.org/wiki/Απόκριες
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τον αποκριάτικο στολισμό των τμημάτων Β1 και Β2.
Τμήμα: Β1
Εκπαιδευτικός: Καψωμενάκη Αγγελική
Διάρκεια: 12 διδακτικές ώρες
Περιγραφή Δραστηριότητας:
Παρατήρηση της φύσης
Συλλογή ξερών φύλλων
Συζήτηση στην τάξη σχετική με τις παρατηρήσεις μας
Καταιγισμός ιδεών σχετικά με τις αλλαγές στη φύση κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου
Τελικό προϊόν: Κατασκευή κολλάζ με χαρτοκοπτική (εργασία σε ομάδες)